Pakoštane- mesto, ki mu ne rečeš ne

Spet je bil četrtek. Glede na to, da se naslednji teden odpravljamo na glavni dopust je bil naš plan ostat doma. Bratec Benimar se je ustavil v Pakoštanah, njegova zadnja lokacija dvo tedenskega dopusta pr sosedih. Pakoštane je drugi dom naše Neže. Tam je bila vsako leto njenega življenja, včasih tut dvakrat al pa trikrat. Tja jo vežejo močni spomini iz otroštva, mesto ma prou poseben kotiček v njenem srcu. Ne morš najdit kotička, ki ga Neža in nejga družina tam ne bi poznali. Poznajo res vse, še čistilke v kampu. Severina, lepo te je blo videt! :)) (pravi Neža)

Sprehajalna pot ob morju.
Center mesta.
Kristalno čisto morje.

Še predn je Beni do konca vprašal, če pridemo, smo se doma že pakiral. Blaža in pa predvsem Nežo je kr vrgl u zrak, gremo! S seboj sta na pot vzela še zvesto spremljevalko, našo bradato škotsko ovčarko Bello.

Pa smo šli.

V petek ob 18.35 smo že prišli u to čarobno mesto. Mesto Pakoštane. Blaž je bil tam prvič. Ne vem a ni upal povedat al pa so mu Pakoštane res tako hitr priprastle k srcu. Kaj je zdej tuki tako zelo posebnega, vrednega obiska?

Kamp Kozarica
Tem kampu lahko vsi samo zavidajo res bogato senco, ki jo ponujajo visoki in mogočni borovci. Kamp je primeren za družine, saj ponuja igrala, manjši bazen, prijazno obalo in pa 10 minutni sprehod do samega centra mesta. Trenutno majo tut 30% popoust na parcele v coni C. Preveriš pa kr tuki: https://www.avtokampi.si/kampi/kamp-kozarica

Hvala Beni za najboljše povabilo!

Beni se je sicer lociral v precej manjšem in cenejšem kampu Lu-ka. Tut ta kamp je čist super. Nahaja se na južni strani Pakoštan in je prav tako v bližini mesta.

Konoba Grgo
Prava dalmatinska konoba v centru mesta. Lastnika konobe je prava “ikona” Pakoštan. Ko bo pršu tja, bote sigurno vedl, da je to Grgo. Več vam ne povem 🙂 Za neko sprejemljivo ceno dobite plato Grgo, ki ponudi res “frišne” girice, lignje in pomfri. Kot predjed predlagamo slano sardelo.

Konoba Grgo
Želvica, ki je plavala bližini Pakoštan.
Konoba Grgo
Konoba Grgo

Konoba Toro
Na začetku najlepše ulice, ki je označena z napisom Materine užance se nahaja ta konoba. Tukaj ponujajo le školjke in pečene sardele. Že sam podatek, da tam v enem večeru spečejo okrog 3000 sardel pove veliko. Ker je res, res okusno je na mizo največkrat treba malo počakati. Še ena zanimiva stvar te konobe je račun. Naj slike spregovorijo :).

Konoba Toro
Predjed so školjke
3000 sardel na dan.
Račun pa zgleda tkole :))

Palačinke pri Tanji
Tanja, znamenitost Pakoštan. Gospa, ki peče čudežne palačinke že vsaj 60 let. Vsako leto znova, palačinka za palačinko, nasmeh za nasmehom. V majhni ulici, kjer misliš, da ni nič boš zagledal doooolgo vrsto. Tam je Tanja. Tanja, ki speče najboljše palačinke na svetu. Tam, kjer je vredno stat v koloni vsaj pol ure.

Po dobre pol ure je čakanje pozabljeno!

Sama hrana, če je pa tuk dobr! Sej ne, tut izlete obožujemo!

Pakoštane so locirane v samem srcu Dalmacije. Vsak dan, tako nekako kot v Zasavju iz Trbovelj do Zagorja vozi tam ladjica iz Pakoštan na otok Vrgada. Vrgada je majhen otok, slabih 20min plovbe. Peščena plaža, plaža iz polente, razgledna točka in še in še.

Posebnost otoka Vrgada

Ideje za izlet v bližini Pakoštan:
-slapovi reke Krke
-mesto Biograd na Moru
-Vransko jezero
-Kornati
-Pine Beach zaliv

100001 skok s pomola, malo dežja, obisk kampa Kozarica, pogovor z vsemi poznanimi domačini, kulinarične dobrote, potapljanje in pa ležanje na plaži. Vikend v parih besedah. Nedelje je prišla. Spet. Slovo od Pakoštan je najtežje. Presenetila me ne bi niti kakšna majhna solzica, ki čisto po tihem spolzi po obrazu. Toliko lepega. Hvala Pakoštane, hvala Benimar s svojimi starši za ne pozaben vikend. Na svidenje do naslednjič.

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: