Raziskovanje Vinice

Ko slišiš besedo Vinica verjetno pomisliš na oddih pri sosedih, Vinica pa je le kraj, kjer prečkaš mejo. Tut naša družina je mela podobne asociacije, dokler ni pršla korona. Novi koronavirus, covid-19, blablabla. Ta kraj je letos priljubljena lokacija naše avtodomarske druščine. Moj bratec Benimar je letos obiskal ta kraj ob reki Kolpi že vsaj štirikrat, njegovi prijatelji pa so tukaj preživeli vse skupaj skoraj mesec dni. In tako je Beni povabu moja tastaredva, da skupaj raziščejo ta majhen pa vseeno zelo lep kraj za vikend izlet.

Kraj Vinica leži na meji med Hrvaško in Slovenijo. Mesto, kjer ne bo nič presenetljivega, če srečaš kakšnega prebežnika. Na obrežju reke Kolpe je visoka ograja, ki naj bi onemogočala ilegalni prehod meje. Na žalost je tudi to del življenja. Pa vseeno, ni vse tako črno kot se zdi.

Parkirali so se na PZA Benetič. Zelo prijeten, verjetno tudi miren kotiček. O miru lahko povemo le malo, saj je družba, ki pride z Benimarjem ponavadi precej glasna 🙂 Drugače pa PZA leži na velikem travniku ob reki Kolpi. Zelo čisti in urejeni wc-ji, prijazni lastniki in veliko prostora za moje prijatelje avtodome. Imajo tudi urejeno igrišče za odbojko. Cena na noč je 20€. Na posestvu Benetič si lahko ogledaš tudi edini še delujoč valjčni mlin na vodi.

Klik na sliko za več informacij o PZA Benetič.
Edini še delujoči valjčni mlin na vodi.

Nad PZA-jem lahko obiščemo grad Vinica. Grad ponuja luksuzni apartma, vinoteko, je pa tudi zares lepa poročna lokacija.

Pogled na PZA.
Klik na sliko za informacije o gradu Vinica.
Kdo je naslednji? 🙂

Reka Kolpa je bila razglašena za naravni spomenik, naravno vrednoto, Natura 2000. Reka je zelo čista in v poletnih mesecih tudi precej topla. Moja tastaredva te sreče nista mela, ker je bla voda kr precej hladna. No, pa sej ni več poletje ne? 🙂 Reka omogoča precej aktivnih trenutkov, lahko se odločiš za čolnarjenje, lahko se preizkusiš v supanju ali pa se odločiš za rafting.

Caddy adventures predstavlja Kolpa Adventures. Klik, klik! 🙂

Vinica je majhna vasica, kjer so septembra zaprli še eno in edino slaščičarno. Vasica se nahaja le prijeten sprehod stran od PZA-ja. Neža in Blaž nista odkrila nič kej posebnega razen najboljšega soseda Mercatorja in Petrola.

Prav tko nikol nista mela glih najrajš slovenščine v šoli, vendar neki ti pa le ostane. V samem središču vasice najdemo spominsko hišo Otona Župančiča.
Kej več o tem si preber tuki: https://belokranjski-muzej.si/post/291982/vinica

Naša avtodomarska druščina je vikend preživela pred avtodomom, mogoče kakšen meter levo ali desno, sprehod sem in sprehod tja. Neža in Blaž sta za jutranji tek izbrala lokacijo na vrhu hriba. Kaj že ponavadi stoji na najlepši lokaciji? Ja, cerkev. Romarska cerkev Marijinega imena na Žežlju. Eno izmed najimenitnejših svetišč v Beli Krajini stoji na 334 metrov visokem hribu nad Kolpo in Vinico. Pot se vije čez majhno naselje hišic naprej do vrha po kar precej strmi poti.

Romarska cerkev Marijinega imena na Žežlju.
Jutranji tek je uspel.
Del Župančičeve peš poti.

Vinica je odlična ideja za vikend izlet, saj omogoča sprehode v naravi, aktivnosti na reki Kolpi in bogato kulturno dediščino.

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: