Kolesarski izlet na Mangartsko sedlo

Vikend se je bližal, vremenska napoved je bila že skor mal kičasta. Blaž je že v sredo začel naglas razmišljat kam bi lahko šli. Že lansko leto sta mela planiran vzpon na Mangartsko sedlo, ki ga nista realizirala. Želja je bila še vedno nekje globoko v srcu, čakala sta sam primeren trenutek. V četrtek zvečer je Blaž končno mal namignu Neži, da bo vreme res primerno za vzpon. Prvi občutki so bli precej mešani, mal ne siguren odgovor. Zakaj? Ker Neža drugač res ne mara vzponov, vedno so besede o bolečinah v križu in še marskej. Pa vseeno je blo tokrat mal drugače. Neža je vzpon sprejela kot izziv, ki jih letos res manjka. In plan je bil narjen, gremo!

Tako smo se v soboto zjutri odpeljal mimo Ljubljane, mimo Bleda, čez Kranjsko Goro, malo v Italijo in bili smo tam. Na vznožju vzpona na Mangartsko sedlo.

Priprave na vzpon.

Vzpon na Mangartsko sedlo je ena izmed najspektakularnejših kolesarskih tur. Povprečen vzpon vseh 11 km do vrha je dobrih 9%. Cesta se vije čez slikovito pokrajino, čez 17 serpentin in 5 tunelov. Pot do vrha je najvišja asfaltirana cesta v Sloveniji.

Neža ni hotla niti slišat za Mangartsko sedlo. Trdno odločena, da bo pršla brez problemov do vrha . Blaž, naš hribolazec je bil pa precej neočakan. Če bi njega poslušal, bi najbrž začel vzpon že v Trbovljah. Ker nikol ni dost. Vsakega kolesarja, ki smo ga prehitel po pot je ocenil, da gre sigurno tut na Mangart. Sigurno. Ta dan so vsi mel cilj Mangartsko sedlo. Parkiral smo pri odcepu za Mangartsko sedlo se razpakiral in že se je začel. Neža je ugotovila, da so kolesarske hlače ostale doma. Težko si predstavljate to napetost, ki je nastala v tistem trenutku. Blaž je še reku par ne primernih besed, js sm bil rajš tih. Izhoda ni blo, treba je blo začet pa če tut v tekaških hlačah. Neža je začela zelo odločno in kr precej hitr. Njena glava je preklopla na glavo za izzive. Ko se to nardi je jasn, da ne bo popustila. Blaž je pomojm prekipeval od veselja. Pričakoval je težke besede na začetku, mal težje na sredini in pa obup, ki se bi stopnjeval do vrha. Pa tega ni blo. Skupi sta uživala ob veličastnih pogledih, ki nam jih ponujajo gore. Posebn občutek svobode in sreče. Cesta se vmes postav kr precej pokonc, kar pa res ni bla ovira. Zasavci smo obdani s hribi. Prehitevala sta kolesarja za kolesarjem in na vrh prišla v dobri eni uri.

In sta šla.
Neža precej oredotočena, Blaž je mal čas še slikat 🙂
Najvišja asfaltirana cesta v Sloveniji. To sta moja tastaredva, moja norca! ❤

Spust v dolino ponovno pričara razglede, ki jih ne pozabiš. Če ti kolesarjenje nariše nasmeh na obraz ti priporočamo, da prihajajoči vikend porineš v hrib! Vsi težki trenutki bodo na vrhu poplačani.

Slovenija, od kod lepote tvoje?
Tunel v zaključnem delu vzpona.

Po končanem vzponu smo zavili še v Kranjsko Goro, ki je polna turistov. Kolesarji, pohodniki, mlade družine, upokojenci,… Precej podobno kot zadnje tedne oziroma mesece na slovenski obali 🙂

Ker se res težko spravimo domov, smo prespali v kampu Bled. Omenjen kamp je ta vikend gostil rekordno število domačih gostov. Dobili smo še enega izmed zadnjih kotičkov in bili smo navdušeni! Kamp je zelo lepo urejen, ponujajo možnost plačila s turističnimi boni. Kamp je lociran v sami bližini jezera. Ponuja pester nabor aktivnosti za otroke. Trenutno potekajo akcijske cene, 20€/2 osebi na parceli z elektriko. Kako se lahko upreš takšni ponudbi? 🙂

Kamp Bled. Za več informacij klik na povezavo.
Kamp Bled.
Zelo lepo urejeni wcji.

Še sprehod okrog Blejskega jezera, nujen postanek v Blejski sladoglednici in dneva je bilo konec.

Blejska sladoglednica- nujen obisk!
Nekaj trenutkov miru 🙂

Kolesarski vzpon na Mangartsko sedlo je en izmed najlepših vzponov. Ponuja prekrasne razglede, nekaj težkih trenutkov in obilico veselja.

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: