Zakaj ja in zakaj ne obiskati Korzike?

Korzika je bila lokacija lanskega glavnega dopusta, ki smo si jo izbrali brez planiranja, čisto spontano in bili neizmerno hvaležni za to odločitev. Kaj več o tem, kako smo se imeli, si lahko prebereš TUKAJ in TUKAJ. Če pa je vaša družinica bolj sigurne sorte pa si zadel/a v polno! Predstavljamo vam 5 objektivnih razlogov, zakaj je prav Korzika odlična izbira za naslednje, bolj resno potovanje. Ker pa smo ljudje bitja, ki si nenehno postavljamo vprašanja, kaj pa če… Boš malo nižje odkril/a tudi nekaj razlogov zakaj pa Korzika mogoče ni ravno najboljša izbira. Pa začnimo 🙂

PRVI ZA: Primerna lokacija prav za vsakega.
Otok Korzika je ena izmed lokacij, ki ponuja vse in še več. Primerna je za športne navdušence, saj ponuja pester nabor športnih aktivnosti. Za ljubitelje hribovitega sveta sta najbolj znana jezera Lac de Mellu in Lac de Capitellu. Za bolj napredne tekače Korzika ponuja znameniti GR20 trail, ki poteka po diagonali otoka. Poleg tega priporočamo tudi canyoning in skok s padalom v tandemu.

Na drugi strani pa je Korzika primerna destinacija za bolj umirjene pare ali pa celo družine, ki lahko uživajo ob mirnih sprehodih skozi mesta in sončenju na neskončnih plažah.

Pogled na Lac de Melu.

DRUGI ZA: Raj za ljubitelje peščenih plaž
Večina plaž na Korziki si je zelo podobnih, saj so zgolj in samo peščene. Zato ljubitelji peska za kopalkami, peščenih brisač in škrtanja med zobmi, dobrodošli v raju! 🙂 Plaže, ki po našem mnenju resnično pokažejo nekaj več, so: Nonza Beach, Calvi Beach, Lotto, Saleccia Beach, Palombaggia in pa Ostriconi Beach. Slednja je po našem mnenju zmagovalka!

Plage d’Ostriconi


TRETJI ZA: Cenovno dostopna
Korzika je v primerjavi z Balearskimi otoki precej ugodna. Največji strošek poti je verjetno sama pot, ki poteka čez Italijo, trajekt (Livorno-Bastia) in pa nekaj cestnin. Te stroške bi lahko ocenili na slabih 300€. So pa kampi na Korziki ugodnejši, saj se cene na noč za dve osebi in avtomobil gibljejo od 12 do 30€. Poleg tega je možno tudi divje kampiranje in tako prihraniš še kakšen dodaten evro. V primeru, da si hrano večinoma kuhaš v svoji potovalni kuhinji bodo stroški potovanja še manjši.

ČETRTI ZA: Odlična kulinarika
Če si tudi ti en izmed popotnikov, ki potovanja povezuje z odlično, lokalno kulinariko, je tvoja izbira pravilna! Korzika je znana po odličnih suhomesnatih izdelkih, odličnemu vinu in francoskih sirih. Za bolj zahtevne degustatorje pa je na voljo kar nekaj zelo kvalitetnih restavracij. Mi sicer nismo najboljši naslov za fancy restavracije, zato klikni tukaj.

PETI ZA: Čari divjega kampiranja
Sej verjetno vsi vemo kaj pomeni divje kampiranje, mar ne? Poseben čar, ki ga lahko doživimo samo lastniki avtodomov. Spanje v samotnem zalivu, kjer se zvečer sonce poslovi in te zjutraj s prvimi jutranjimi žarki ponovno prebudi.
Divje kampiranje na Korziki sicer ni dovoljeno ampak ga prakticira velika večina popotnikov. Nekaj lokacij je označenih s posebnim znakom, ki ti v sekundi nariše razočaranje na obraz. Vendar možnosti je veliko, zato ne obupaj! Torej, če si eden izmed tistih, ki ti samota in veličastni razgledi pomenijo veliko, med drugim si se pripravljen odreči wc školjki in tuš kabini za kakšen dan, ti bo to doživetje pisano na kožo!

Zakaj pa Korzika mogoče ni najboljša lokacija? 

PRVI PROTI: Roko na srce, ceste so po večini slabo vzdrževane. Večina le teh je ozkih, vijugastih in polnih lukenj. Pogosto so ceste tudi neprevozne, razen za srečneže, ki imajo džipe 🙂

Ozke, vijugaste ceste, kjer te presenetijo žive ovire 🙂

DRUGI PROTI: Drago pivo
Pivoljubci, pripravite se. Cene piva se gibljejo okrog 4-5€ naprej. V restavracijah so cene še veliko bolj zasoljene. Dobra novica pa je, da nakupovanje v večjih središčih (Auchan, E-Leclerc) prinaša nižje, skoraj primerljive cene piva s cenami, kot jih imamo v Sloveniji.

TRETJI PROTI: Dolga pot
Pot do Korzike iz naše deželice je dolga okrog 10 ur. Od tega moramo upoštevati vožnjo skozi Italijo, do mesta Livorno in dodati dobre štiri ure vožnje s trajektom, ki je, roko na srce, zelo dolgočasna. Priporočamo, da se na pot odpravite v nočnih urah in pripravljeni tudi na kakšen zastoj v okolici večjih mest skozi Italijo in dolžini poti dodate še vsaj 2 urno čakanje v vrsti za vkrcanje na trajekt.

Čakanje na vkrcavanje lahko traja tudi do 2 uri na prijetnem, žgočem soncu 🙂

Korzika je posebna. Korzika je vredna obiska. Korzika ne razočara.

Ne pozabi, da na našem profilu Facebook in Instagram poteka nagradna igra, kjer lahko osvojiš DVOTEDENSKI PLAN PO KORZIKI. Žrebanje bo 23.1.2021. Sodeluj, ne bo ti žou! 🙂

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu!*

Advertisement

One thought on “Zakaj ja in zakaj ne obiskati Korzike?

  1. Mi smo prišli proti večeru v Livarno se postavili v vrsto, zjutraj so nas zbudili za vstop na trajekt. Nič čakanja na vročini. Bili že 5x, poleg morja ogromno pohodniskih poti.

    Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: