Potovanja v času epidemije

So mogoča! V teh čudnih časih, ko se pogoji za vstop in izstop iz države spreminjajo iz dneva v dan smo vsi malce zmedeni. Verjetno si nihče od vas niti predstavljal ni, da bo pred odhodom do naših južnih sosedov, ali pa kam drugam, moral prebrati vsaj 100 strani “literature” in se spopadit s celim kupom dokumentov. Pa so te časi res prišli in tukaj smo. Naš svet je obrnjen na glavo. Skoraj boljše je, če si bil bolan in ne če si zdrav. Super je, če greš lahko do zdravnika po potrdilo, da si bil bolan. Malo manj super je, če nisi cepljen ali pa če nimaš maske na obrazu med popoldanskim sprehodom v naravi. Vse smo preživeli, tut naša familja je virus pregurala in se zaradi tega počutmo vsaj malo bolj “svobodni”.

Morje je ena izmed lokacij, ki naši družini pomen zelo velik, ogromno ali pa celo preveč. Velikonočni prazniki so za našo družbo avtodomčkov tradicionalni odhod v kamp Porto Sole, Vrsar. Letos smo bli že tik pred odločitvijo, da bomo ponovno preživel praznike doma. Pa se nismo dal do zadnjega. Neža je preštudirala vse možne dokumente, uredila nam je vso dokumentacijo medtem ko sva se jaz in Blaž že do konca spakirala in čaka zadnji, sigurni besedi, potrdilo, da smo po vseh omejitvah izjema: “lahko gremo!”. Torej, da ne boš tut ti zapravu preveč časa med branjem vseh ne potrebnih vrstic, te spodaj čaka precej uporabnih informacij v zvezi s potovanji. Pa začnimo!

Pred vsakim potovanjem preveri pogoje za izstop in vstop iz naše države ter države, v katero potuješ!

UKREPI V NAŠI SLOVENIJI
Trenutno naj bi bil v naši državi lockdown, čeprav se temu ne zdi ravno tako. Pa vseeno.

 • Splošne informacije o vseh ukrepih pri izstopu in vstopu v slovenijo najdemo tukaj. Trenutno velja, da lahko Republiko Slovenijo zapustimo le, če spadamo v dve redni izjemi. To sta prebolevniki in cepljeni.
 • Vsi, ki ste virus uspešno premagali se štejete v skupino prebolevnikov. Za prehod meje morate imeti potrdilo o pozitivnem PCR testu, ki ni starejše od 6 mesecev in mlajše od 21 dni.
 • Potrdilo zdravnika, da ste preboleli covid-19. Tukaj se lahko pojavijo težave na meji, ker nihče nima natančnih podatkov o tem, kako naj bi bilo napisano potrdilo. S strani NIJZ, policije in osebne zdravnice smo izvedeli, da vsak zdravnik lahko napiše potrdilo drugače, vsi pa veljajo. Torej potrdilo more vsebovati podatke o posamezniku, datum izolacije zaradi simptomov virusa in podpisan ter poštempljan dokument. To je za prehod meje dovolj.
  Lahko naletite na dva precej nesrečna policista, ki se jima potrdilo ne bo zdelo primerno, vendar se lahko mirne volje z njim pogovorite, saj vas po vseh podatkih mora spustiti čez mejo. Točno to se je naredilo tudi nam. Neža je zelo hitro urgirala, govorila s predstavnico NIJZ in tako dobila podatke, da je tudi njeno potrdilo ustrezno. Le mirno in vse bo okej! 🙂

TUKAJ lahko najdete tudi primer potrdila, vendar to je samo vzorec, ki so ga pripravili in za prehod ni zahtevano točno takšno potrdilo!

 • Državo lahko zapusti tudi že cepljena oseba, ki s potrdilom dokazuje, da je od drugega odmerka cepljenja preteklo 7 dni (Biontech/Pfizer) ozrioma 14 dni pri cepivu Moderna ali najmanj 21 dni od prvega odmerka cepiva AstraZenica.
 • Trenutno prehod meje ni mogoč z negativnim PCR ali HAG testom, vendar pričakujemo, da bo to v prihodnjih mesecih zadostovalo. Prehod meje trenutno NI mogoč za lastnike nepremičnin in za vzdrževalna dela.
 • Prav tako za omenjeni izjemi (cepljeni in prebolevniki) velja prosto gibanje med regijskimi mejami, vendar ne v času t.i. policijske ure. Obrazec za prehajanje regijskih mej najdete TUKAJ.
 • Vstop v slovenijo iz držav na rdečem seznamu je možen le z že zgoraj omenjenimi izjemami ter negativnim PCR testom, ki ni starejši od 48 ur in je bil narejen v EU oziroma mejah schengena. V primeru, da vaše potrdilo ni primerno, se vam odredi 10 dnevna karantena na domu. Karantene trenutno ni možno skrajšati s PCR testom. Verjetno bo po koncu lockdown-a le to ponovno mogoče.
 • V primeru neopravičene odločbe o karanteni, ki jo lahko prejmete na mejnem prehodu, se za nadani postopek obrnite na policijsko upravo, katera vam je odločbo tudi izdala. Predlagamo, da pred samim postopkom poskrbite za pisne dokumente in dokaze, da je vaša odločba resnično neopravičena.
 • Če še vedno niste prepričani ali spadate me izjeme za prehod meje ali imate dodatno vprašanje lahko pokličete od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure na telefonsko številko: 0801404. Ker je številka precej zasedena priporočamo, da pokličete točno ob 8.00 ali pa proti koncu uradnih ur.

POTOVANJE DO JUŽNIH SOSEDOV, NA HRVAŠKO
Evo jih, naši Slovenci. So bile besede, ki smo jih lansko leto, nekje v začetku junija slišal od prijazne gospe na vrhu Limskega kanala. Bla nas je vesela, kot da nas že vsaj par let ne bi vidla. Res pristno veselje! Naš južni sosedi majo res prekrasno obalo in še lepše kampe. Celoten seznam kampov, ki v predsezoni ponujajo tudi res super akcijske cene, lahko preveriš na strani Avtokampi.
Vsi vemo, da če bo kdo imel mile ukrepe za prehod meje, bodo to sigurno Hrvati. In točno to se dogaja že zdej. 🙂
Podaljšan vikend, ki smo ga preživel v kampu Porto Sole v Vrsarju, je mim grede, res zakon kamp. Na akcijsko ceno smo se lahko parkiral skor čist ob morje. Družbo so nam delal pretežno Nemci, tm pa tm kak Čeh. Slovenci smo bili bolj ogrožena vrsta ampak se nismo dal! 🙂 Čas se je ustavu. Prišli smo na drug planet. Planet imenovan Hrvaška, kjer imajo čuden pojav. Po gostilnah sedijo ljudje, pijejo jutranjo kavico. Popoldne se odpravijo v Dino Park, kjer otroci uživajo na mini vlakcu smrti, odkrivajo čudesa dinozavrov in pišejo spomine. Prav tako ob večeri ljudje uživajo na terasah gostiln, naročajo morske specialitete in resnično uživajo. Morje, svež zrak in čas se ustavi. Mal smo zajadral. Kako pa pridemo na drug planet?


“Za osebe s prebivališčem v Republiki Sloveniji so prepovedana potovanja v države oziroma administrativne enote držav na rdečem seznamu.” piše na uradni spletni strani. Pomemben podatek pa je, razen za izjeme.

Pogoji za vstop na Hrvaško:

 • Negativni hitri test (HAG), ki ni starejši od 48 ur in je narejen v EU.
 • Negativni PCR, ki ni starejši od 48 ur.
 • Potrdilo o cepljenju in je od zadnjega odmerka minilo vsaj 14 dni.
 • Potrdilo o prebolelem covid-19, ki ga dokažete s pozitivnim izvidom PCR ali HAG, ki ni starejši od 180 dni in mlajši od 11 dni.
 • Potrdilo zdravnika o prebolelem covidu. Tudi v tem primeru ni potrdilo točno definirano, torej vsak zdravnik lahko potrdilo napiše malo drugače.
 • Izjeme, ki lahko v državo vstopijo brez potrdil so otroci do 7. leta starosti.

Za hitrejši vstop v državo predlagamo, da že doma izpolnite obrazec EnterCroatia.
Izstop iz Hrvaške ne predstavlja problemov. Nas so spustili iz države brez, da bi sploh pogledali potne liste.

Ker si naši južni sosedje seveda želijo čim več gostov, omogočajo tudi testranje v kampu. Cene in ure testiranja so sicer odvisne od kampa do kampa, vsekakor pa se je potrebno naročiti. Upoštevajte tudi to, da na izvid PCR lahko čakate od 24 do 48 ur.

DODATNE UPORABNE INFORMACIJE

 • Če si želiš potovanja v bolj oddaljene države predlagamo, da uporabiš ta spisek, kjer so povzeti vsi pogoji za vstop in izstop iz držav.
 • Na svoj pametni telefon si naloži aplikacijo Re-open Eu, kjer so prav tako vsi podatki za posamezne države.
 • Za nasvet policije lahko pokličete na: 015147001 ali napišete mail na info@koronavirus@policija.si

Tudi potovanja niso več to, kar so bila. Vseeno pa niso nemogoča. Verjamemo, da so omejitve z razlogom in da so v naše dobro. Spisek pogojev za potovanje se redno spreminja, zato pazi, da preveriš resnično vse, kar se preveriti da.
Potovanja so super. Potovanja tut nam pomenijo zelo veliko. Predstavljajo nam pobeg iz vsakdanjega življenja, užitek in spoznavanje nove kulture, drugačnega načina življenja. Potovanja nam dajo širino, širši pogled na svet in nas učijo potrpežljivosti in organiziranosti.

Upamo, da boš tudi ti, ki to objavo bereš, kaj kmalu na svežem morskem zraku pozabil na vse skrbi in situacijo, ki se trenutno odvija. Svež morski zrak še nikomur ni škodil, kajne? 🙂

*dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: