NAPOTKI ZA POCENI POTOVANJA

Za začetek se verjetno vsi vprašamo ali so potovanja v času epidemije sploh mogoča. Odgovor je JA. Seveda, da so. Pred samim prestopom meje preglejte pogoje za vstop v tujo državo.
Nekaj uporabnih strani:
https://www.avtokampi.si/ , kjer res ažurno objavljajo spremembe glede vstopa v sosednje države.
https://www.germany.travel/en/home.html Za vse tiste, ki vas zanimajo pogoji za vstop v Nemčijo. Prav tako lahko najdete informacije v zvezi z namestitvami in ostalimi turističnimi znamenitostmi.
Prehajanje meja | GOV.SI Za vse splošne informacije priporočamo uradno spletno stran Republike Slovenije.
Re-open EU (europa.eu) tudi ta aplikacija, ki si jo lahko naložite na svoj pametni telefon ponuja vse ustrezne informacije za celotno Evropo.
Če še vedno niste prepričani ali spadate me izjeme za prehod meje ali imate dodatno vprašanje lahko pokličete od ponedeljka do petka od 8. do 18. ure na telefonsko številko: 0801404. Ker je številka precej zasedena priporočamo, da pokličete točno ob 8.00 ali pa proti koncu uradnih ur.

Vstop v Slovenijo iz držav na temno rdečem in rdečem seznamu:
-negativni PCR test, mlajši od 48 ur
-potrdilo o prebolelem covid-19 (pozitiven PCR izvid ali potrdilo, ki ga napiše zdravnik. Mlajše od 6 mesecev)
-potrdilo o cepljenju ( 7 dni po drugem cepivu Pfizer, cepiva Moderna, Sputnik, Sinovac ali Sinopharm najmanj 14 dni. Najmanj 21 dni od prvega odmerka AstraZeneca ali 21 dni od prvega odmerka Johnson&Johnson)
-Osebe, ki so prebolele covid-19 in so bile znotraj 8 mesecev cepljenez vsaj enim odmerkom.
Če vstopamo brez potrdil se nam odredi 10 dnevna karantena, ki jo lahko po 5 dneh prekinemo z negativnim PCR testom.
Izjema so otroci, ki še niso dopolnili 15 let in mejo prehajajo skupaj z ožjimi družinskimi člani. Prav tako so izjeme tisti, ki mejo prehajajo iz nujnih razlogov.

Za vse države, ki niso izrecno naštete na rdečem seznamu, velja, da v njih ni visokega tveganja za okužbo in lahko osebe, ki prihajajo iz teh držav ali administrativnih enot držav, vstopijo v Republiko Slovenijo brez napotitve v karanteno na domu in brez predložitve negativnega izvida testa glede SARS-CoV-2.

Kako pa sedaj čim ceneje na pot? Poceni potovanja se začnejo s preprostim trikom. Vsak mesec, seveda po svojih zmožnostih prihranimo določeno vsoto denarja. Torej tako imenovano MESEČNO VARČEVANJE. Najlažje je, da si naredimo tabelo, kamor vpisujemo znesek, ki smo ga prispevali v naš hranilnik. Tako bomo strošek za večje potovanje ali pa glavni dopust precej zmanjšali.

POTOVANJA Z AVTODOMOM, PRIKOLICO ALI ŠOTOROM bodo letos verjetno ena izmed varnejših oblik dopustovanja. Svež zrak nekje ob morju ali pa v osrčju gora. Za vse tiste, ki vam je kampiranje zlezlo pod kožo ali pa si samo želite v ta čaroben svet bodo naslednji napotki še kako uporabni. 🙂

Avtokampi kartica ugodnosti je brezplačna kartica, ki si jo naredite na TEM MESTU. Kartico pokažete na recepciji kampa in v predsezoni ali posezoni kampirate ceneje. Cene za dve osebi se gibljejo od 15 do 20€ na noč. Tako lahko ob iščete tudi cenovno dražje kampe, ki jih v glavni sezoni sicer ne bi.

ACSI kartica je plačljiva kartica ugodnosti. Pokriva celotno Evropo. Za nočitve v kampi boste odšteli od 12 do 20€ na noč. Kartico kupite TUKAJ, zraven pa dobite še knjigo, kjer so zbrane vse ugodnosti, ki vam jih ponuja.

Za vse lastnike avtodomov pa so ugodno cenovni tako imenovani PZAji (postajališča za avtodome). PZA je namenjen samo avtodomov in ni prostor za kampiranje. So pa cene čez celo leto nekje med 15 in 30€ na noč. V ceno je vštet avtodom, koliko oseb v njem biva ni pomembno. Največkrat ponujajo elektriko in prostor za parkiranje, nekateri pa tudi sanitarije. Naši predlogi: PZA Vinogradništvo Mulec, PZA posestvo Benetič, PZA Paternoster, Litija.

POTOVANJA S TRAJEKTI
Glede na to, da vas je večina, ki nas spremlja lastnikov avtodomov se pri potovanji s trajekti osredotočamo predvsem na Korziko in Sardinijio. Dve zelo popularni destinaciji in raj za avtodomarje.
Pred nakupom karte za trajekt predlagamo, da cene spremljate vsaj kakšen mesec ali pa celo več. Cene lahko precej nihajo. Največkrat so ugodnejše sredi tedna, zgodaj zjutraj ali pa pozno zvečer. Če ste prilagodljivi bo to en izmed super trikov, kjer boste prihranili.

Direct ferries vam sam pregleda vse možne ponudbe za določen datum. Super uporaben za tiste, ki nimate časa ali pa se vam preprosto ne da iskati na različnih straneh.

Dva precej podobna ponudnika sta Corsica ferries in Moby Lines. Čist preprosto, vneseš datum odhodoa, povratek, število oseb in vrsto vozila.

POTOVANJA Z LETALOM
Precej podobna zgodba, kot pri potovanjih s trajektom. Cene ponovno spremljajte dlje časa, če je možno, karte rezervirajte precej pred odhodom. Če pa ste bolj adrenalinski tip popotnika pa lahko čakate tudi na last minute ponudbo. Nekaj strani, ki primerjajo različne cene vozovnic.
Skyscanner je super stran, kjer ti prikaže različne lete, različnih ponudnikov v določenem datumu. Prav tako vam pokaže razpon cen. Precej zanimiva funkcija je namenjena tistim, ki ne veste kam bi šli, šli pa bi nekam 🙂 Pod lokacijo napišete everywhere in na pladnju dobite servirane vse možne lokacije s cenami v vašem izbranem terminu. Kul a? 🙂

Podobnih strani je kar nekaj. Vse delujejo na podoben princip. Prilagamo vam nekaj izmed njih.
Rynair
Easyet
Kiwi
Kayak

Če ste precej fleksibilni glede datuma in časa odhoda predlagamo, da spremljate dve slovenski strani, kjer večkrat objavijo ponudbe zelo ugodnih letalskih kart. To sta Po svetu in Poceni potovati.

Primer ponudbe na Poceni potovati.

PREVOZI NA LETALIŠČA
Nekaj cekinov lahko prihranimo tudi s cenovno ugodnim prevozom do letališča. Kakšno možnost lahko najdemo na Facebook skupinah. Drugače pa so zelo ugodni prevozi na strani Prevozi. Tukaj lahko tudi sami objavite prevoz. Pridružil se vam bo popotnik in prispeval za pot.

PRENOČIŠČA
Omenili smo že popuste v kampih s kartico Avtokampi ali ASCI. Resnično veliki prihranki v pred in posezoni za ljubitelje kampiranja. Za vse ostale pa kot prvo priporočamo Airbnb. Platforma airbnb omogoča zelo široko iskanje, kjerkoli po svetu. ene se gibljejo od precej ugodnih pa tudi do zelo dragih. Vse je odvisno od vaših želja. Potrebno je upoštevati, da pri bivanju preko Airbnb največkrat živimo še z ostalimi turisti ali pa celo z lastnikom ponudbe. Velikokrat so prostori v souporabi. Super stvar so mnenja ali reviews, ki jih napišejo prav vsi, ki so v določeni nastanitvi že bivali. Ta mnenja so precej zanesljiva.
Ena velika prednost Airbnb je tudi ta, da se največkrat lahko z gostiteljem sami dogovorite o določeni uri prihoda in tudi odhoda. Precej bolj fleksibilno, kot recimo v kakšnem hotelu. Poleg tega si lahko obroke pripravljate tam, kar je dodaten prihranek.

Zelo podobna stran je tudi Booking. Tukaj najdete tudi vse možnosti bivanja v hotelih in apartmajih.

Najverjetneje najmanj poznana stran je Couchsurfing. Stran, kjer domačini oddajajo sobo oziroma zgolj prenočišče. Ena velika prednost je, da ste v stiku z domačini, ki vam velikokrat ponudijo dobronamerne nasvete in ideje za izlet v okolici nastanitve.


SPLOŠNI NAPOTKI ZA POCENI POTOVANJA

•Vsak mesec varčuj za večje potovanje ali glavni dopust.
•Izkoristi kampiranje, ki je ena izmed varnejših oblik dopustovanja. Preglej akcijske cene v predsezoni in prav tako pred samim koncem sezone.
•Naroči si kartico ugodnosti.
•Bodi prilagodljiv!
•Preglej cene vozovnic pri različnih ponudnikih.
•Cene vozovnic spremljaj dlje časa in jih kupi vsaj nekaj mesecev pred potovanjem.
•Objavi svoj prevoz na prevoze.org.
•Kuhaj si sam v kampu ali apartmaju.
•Potuj izven glavne sezone.
•Izberi si lokacijo, ki je primerna tvojim zmožnostim.
•NEIZMERNO UŽIVAJ! •


*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: