Jesenska Italija

Še en izmed izletov, ki ni bil planiran. V planu je bla jesenska Bosna, ko pa so ideje začele švigati okrog Italije smo si res na hitr premislili. Vremenska napoved je obetala precej super vreme, relativno visoke temperature za ta letni čas. Italijo mamo v naši familji ekstra radi. Vse okusne italijanske dobrote, prelepa mesteca in ogromno kotičkov, ki nas še čakajo, da jih raziščemo.

Za vstop v Italijo potrebujete veljavno EU covid potrdilo, ki je opremljeno s QR kodo. Veljavnost PCR in HAG je 48 ur od odvzema brisa. Cepljenje velja 14 dni po drugem odmerku in prebolelost mlajša od 6 mesecev. EU covidno potrdilo je potrebno za vstop na javni promet, v notranje prostore lokalov in restavracij, muzeje, prireditve. Potrdilo mora biti v angleškem in italijanskem jeziku.
Za vstop v kampe, hotele in ostale nastanitve ne potrebujete EU covidnega potrdila je pa možno, da vam pred vstopom v kamp izmerijo temperaturo.
Poleg covidnega potrdila je potrebno izpolniti tudi obrazec prijave bivanja, ki ga najdete tukaj.


In kako zgleda vse to v praksi? Na mejnem prehodu kontrole nismo bili deležni. Vsepovsod drugod pa se ljudje striktno držijo omejitev. Resnično na vseh vhodih turističnih znamenitosti preverjajo EU covidno potrdilo, ljudje se striktno držijo razdalje 2 metrov. V primeru množice ni dvoma, vsi imajo zaščitne maske pa čeprav niso v zaprtih prostorih. Razkužila, razdalja med mizami v lokalih in striktno opozarjanje na pravilno nošenje maske so ljudem resnično “vbrizgali” v telo. Nihče se ni pritoževal, vsi so mirno upoštevali ukrepe in se prilagodili okoliščinam. Hočeš ali nočeš, takšna je realnost!

Na voljo smo imel slabih 5 dni kar nas je ponovno zanesl mal ob morje in kasneje v okolico Gardskega jezera. Naša pot je zgledala nekako takole.

Trbovlje-Chioggia-Verona-Lazise in krog okrog Gardskega jezera

Chioggia ali male Benetke
Prenočišče: Izbrali smo PZA, ki leži čisto ob morju in je od centra mesta oddaljen je slabih 10 minut. Lokacijo najdeš tukaj.
Prvi dan smo se odpeljali do mesta Chioggia, ki ga imenujejo tudi male Benetke. Malo manj znano mesto, ki pa je v resnici res precej podobno Benetkam. Mesto delijo trije večji kanali, Lombardo, Vena in Sv. Domenico. Mesto je polno manjših mostov ter prelepih ozkih ulic, ki jih imenujejo kalete ali call. Že od antike naprej je glavna gospodarska dejavnost ribištvo, ki ga omogoča jadransko morje zato so tudi vse njihove tradicionalne jedi povezane z morjem. Predlagamo, da poskusite bakalar z belo polento, raviole z rombom ali pa se prepustite ostalim tradicionalnim italijanskim jedem. Sicer pa je mesto precej znano tudi kot mesto umetnikov.


Vsak četrtek se v mestu odvija potujoča tržnica, ki poteka skozi celotno dolžino glavne ulice. Prodajajo oblačila, ki so večinoma precej ugodna, hrano, lesene izdelke, krožnike in še bi lahko naštevali. Če povzamemo, prodajajo vse. Res kul zadeva, če maš tut ti mal nagona strastnega nakupovalca.

Verona
Prenočišče : Parkirišče oziroma pza, ki je od centra mesta oddaljen 10 minut hoje in lepo urejen. Točna lokacija vas čaka tukaj.
Verona ali mesto romantike. Tudi ti najprej pomisliš na Romea in Julijo? Tut mi smo pa res ni noben od nas ljubitelj romantične literature. No, lahko bi rekl literature na sploh. Mesto nas je kar na hitro očaral s številnimi trgi, ponovno lepimi ulicami, amfiteatrom in predvsem odličnimi picami. 🙂 Ja, v vsakem mestu smo mogl probat kak kos pice.
Na glavnem trgu vas čaka amfiteater, ki sprejme 25000 gledalcev in je največji rimski amfiteater, ki je še vedno v uporabi.


Balkon in hiša Julije je ena izmed najbolj obiskanih znamenitosti v Veroni. Pred hišo je postavljen kip Julije, ki je prava atrakcija. Vsak, ki prime Julijo za njeno desno dojko naj bi bil deležen neizmerne sreče. Poskusite lahko 😉
Poleg vseh trgov je ogleda vreden tudi stolp Torre dei Lamberti, ki ga je družina Lamberti zgradila v 14. stoletju. Nanj se lahko povzpnete in si ogledate mesto še z višje perspektive.

Lazise
Prenočišče: Camping Lazise leži ob Gardskem jezeru in je samo 500 m oddaljen od centra mesta Lazise. Cena kampa je 40€/noč za 4 osebe in avtodom.
Okolica Gardskega jezera je raj za rekreativce. Naša Neža je tokrat precej “trpela”. Težko si predstavljate kakšni občutki se pletejo po glavi nekomu, ki mu gibanje pomeni resnično vse pa tega trenutno ni sposoben. Sprehod na sprehod na sprehod le malo ublaži to željo po aktivnem življenju. Še mal pa bo spet nazaj na starih tirnicah, še bolj motivirana in željna novih izzivov pri katerih bo dobila še novo ekstra navijačico.
Mal smo zataval. Mesto Lazise leži na vzhodni strani jezera in je še eno izmed prijetnih, majhnih mestec, ki je obdano z obzidjem. Čisto po naključju smo še tukaj prišli ravno v dnevih, ko mesto gostilo Vintage market. Zanimiva tržnica, kjer prodajajo stara, vintage oblačila po zelo butičnih cenah.
Tukaj smo preživeli dva dni nato pa se odpravili cel krog okrog jezera.

Gardsko jezero obdaja precej raznolika pokrajina. Na jugu so večinoma gričevja in ravnine, na samem severu, kjer je jezero tudi najožje pa ga obdajajo visoka hribovja, ki po večini segajo čez 2000 metrov. Obdajajo ga prelepa mesteca, ki so v glavni sezoni verjetno nabita s turisti. Gardsko jezero je idealen kraj za aktivne počitnice. Ponuja neskončne ravninske tekaške poti, da o kolesarjenju okrog jezera sploh ne govorimo. Še v tem času so ceste polne rekreativnih kolesarjev. Na svoj račun pridejo tudi vsi ljubitelji vodnih športov. Od surfanja, kitanja, jadranja, veslanja pa vse do plavanja. Za vse tiste, ki vam bolj kot voda dišijo visoke nadmorske višine je super ideja obisk hribovja Monte Baldo. Izhodiščna točka je mesto Malcesine, kjer vozi gondola vse do vrha.

Mi smo se odpravili na panoramsko vožnjo okrog jezera. Pot je dolga okrog 150 km in je resnično vredna vsake minute. Na vzhodni strani vas bo pot vodila čez majhne vasice in mesteca, ki vas bodo očarala. Na samem severu pa precej veliko mesto Riva del Garda, ki si ga mi na žalost nismo ogledali. Po zahodni strani nazaj proti jugu vas pot vodi skozi ozke tunele, ki naredijo pot še toliko bolj zanimivo. Po poti pridete do mesta Limone sul Garda, ki se razprostira pod skalami. Ogled mesta vam priporočamo v zgodnjih jutranjih urah. Najlažje bo, če se tja odpravite kar s kolesom ali pa motorjem. Na žalost je zelo težko dobiti prostor za avtodom, kar je ponovno pomenilo, da smo se s težkim srcem morali odpeljati mimo. Naš naslednji cilj je bilo mesto Sirmione ampak se nam tudi ta ni uresničila. Očitno so se letov vsi makaronarji odločl, da bodo krompirjeve počitnice preživel ob Gardskem jezeru. Take gužve pa še ne.

Limone sul Garda. se vidmo naslednjič!

Peschiera del garda
Prenočišče
: Butterfly camping village je lepo urejen kamp, primeren tudi za družine saj ponuja bazene, igrišča za otroke in športna igrišča.
Naša zadnja lokacija oziroma tudi edina lokacija, kjer smo še dobili prostor. Mesto obdaja obzidje, v notranjosti pa ponovno ozke ulice, trgovine in restavracije. Res je blo kul vidit vse mini čarovnice, duhce in strašne zombije, ki so hodili skozi mesto in prosili za sladkarije kar po trgovinah in restavracijah. Kul!

Jesenska Italija nas ponovno ni razočarala. Vsa ta barvita mesta, ozke ulice, odlična hrana in prelepa pokrajina je nekaj, kar nas vedno znova in znova očara. Komi čakamo, da se ponovno vrnemo in odkrijemo še kak del te prelepe države.

Jesenska Italija v številkah:

  • prevozili smo okrog 1100 km
  • poskusili smo 8 različnih vrst pic
  • povprečna cena piva ja 3,5€
  • povprečna cena aperol spritza je 4€
  • prehodili smo okrog 50000 korakov
  • ogledali smo si 4 mesta

*Dogodivščine se nadaljujejo kmalu*

Advertisement

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

%d bloggers like this: